Toner na vlasy: Ako si vybrať ten správny pre váš typ vlasov. Toner na vlasy je produkt navrhnutý na úpravu odtieňa vlasov a jeho použitie je stále obľúbenejšie medzi ľuďmi, ktorí chcú osviežiť alebo zmeniť tonalitu svojich vlasov bez potreby drastického farbenia. Tonery sú zvyčajne formulované s menším množstvom amoniaku alebo sú úplne bez amoniaku, čo ich radí do kategórie demi-permanentných alebo semi-permanentných farieb. Ich hlavnou funkcionalitou je prispôsobenie alebo oživenie farby vlasov, nie však kompletná zmena farby.

Toner na vlasy

Toner na vlasy

 

Ľahkosť aplikácie a schopnosť tonerov jemne meniť odtieň vlasov ich robí ideálnou voľbou pre tých, ktorí hľadajú prechodné riešenie alebo chcú predísť poškodeniu svojich vlasov. Tónovací šampón, ktorý je formou toneru, používajú jednotlivci aj kaderníci na oživenie farby, pričom veľmi populárny je napríklad fialový šampón využívaný pre tonovanie blond vlasov s cieľom neutralizovať nežiaduce teplé tóny a dodať studený blond odtieň.

Okrem úprav farby vlasov, mnohé tonery prideľujú vláskom aj ďalšie vyživujúce benefity. Obsahujú zložky, ktoré pomáhajú posilniť a hydratovať vlasy, čím zaisťujú ich zdravý vzhľad. Produkty ako vyživujúce farbiace masky a tonery prispievajú nielen k zmene odtieňa, ale aj k celkovej kondícii a vzhľadu vlasov.

Základy tonerov na vlasy

Základy tonerov na vlasy

 

Toner na vlasy je kľúčovým produktom pre jemné úpravy farby a oživenie vzhľadu vlasov bez použitia amoniaku.

Čo sú tonery?

Toner na vlasy je kozmetický prípravok určený na zmieňovanie alebo oživenie farby vlasov. Oproti tradičným farbám na vlasy, tonery zvyčajne obsahujú minimálne množstvo amoniaku alebo sú úplne bez amoniaku. Ľahko sa aplikujú a majú za cieľ zmeniť odtieň vlasov, nie ich farbu základne.

Ako tonery fungujú?

Tonery pôsobia na povrchu vlasu, kde dočasne upravujú odtieň alebo jasnosť farby. Aktívne pigmenty v toneri sa viažu na vonkajšiu vrstvu vlasov, čím dodávajú požadovaný nádych alebo neutralizujú nežiaduce tóny, ako sú žltkasté odtiene na blond vlasy. Efekt tonera postupne vybledne po niekoľkých umývaniach, čím sa jedná o šetrnú metódu k dosiahnutiu estetickej zmeny. Ako umyť farbu na vlasy z pokožky – 4 spôsoby

Typy tonerov a ich použitie

Typy tonerov a ich použitie

 

Pri tónovaní vlasov majú tonery zásadnú úlohu. Ide o špecializované produkty, ktoré pomáhajú neutralizovať nežiaduce odtiene a obohaťujú prirodzenú alebo farbenú farbu vlasov.

Fialový toner

Fialový toner sa používa na neutralizáciu žltých odtieňov v blond vlasech. Ideálny je pre osoby po blond farbení alebo melírovaní, ktoré chcú dosiahnuť chladnejší, popolavý vzhľad.

Modrý toner

Modrý toner je vhodný pre brunety, ktoré chcú odstrániť oranžové alebo meďnaté tóny. Aplikácia tohto tonera dodáva hĺbku tmavším odtieňom a zabezpečuje rovnomerný výsledok farbenia.

Zelený toner

Zelený toner je určený pre odstránenie červených odtieňov, ktoré sa môžu objaviť pri farbení na tmavšie odtiene. Tento toner je kľúčom k dosiahnutiu prírodnejších a matnejších hnedejších vlasov.

Červený toner

Červený toner sa používa na zvýraznenie červených a mahagónových odtieňov v tmavých alebo červených vlasoch. Vhodný je pre tých, ktorí si prajú zintenzívniť a osviežiť červený pigment vlasov.

Výber správneho tonera

Výber správneho tonera

 

Pri výbere správneho tonera je kľúčové zohľadniť farbu a typ vlasov, aby sa dosiahla požadovaná rovnomernosť odtieňa a zachovala sa kvalita vlasov.

Podľa farby vlasov

Blond vlasy často trpia neželaným žltnutím. V takom prípade sú ideálne fialové tonery, ktoré efektívne neutralizujú teplé podtóny a udržia chladný odtieň. Osoby so svetlými vlasmi by mali hľadať tonery, ktoré sú označené podľa systému úrovní odtieňov od 1 (najsvetlejšie) až po 10 (najtmavšie).

  • Úroveň 1-4: Pre veľmi svetlé až stredné blond vlasy
  • Úroveň 5-7: Pre stredne tmavé blond vlasy
  • Úroveň 8-10: Pre tmavé blond až svetlohnedé vlasy

Pri tmavších vlasoch by sa mal použiť toner, ktorý zodpovedá hĺbke ich prirodzeného odtieňa a prispôsobuje sa individuálnym potrebám farby.

Podľa typu vlasov

Pre jemné vlasy je dôležité vybrať tonery bez amoniaku, aby sa predišlo nadmernému poškodeniu a zachovala sa prirodzená textúra vlasov. Naopak, pre hrubšie a odolnejšie vlasy môžu byť vhodné tonery s amoniakom, ktoré zabezpečia dlhšiu vydrž farby.

Tu je návod, ako vybrať toner z hľadiska typu vlasov:

  • Bez amoniaku: Na jemné, poškodené alebo chemicky ošetrené vlasy
  • S amoniakom: Na zdravé, hrubé a prirodzené vlasy, ktoré lepšie odolajú chemickým vplyvom

Pri výbere by sa mala tiež zvážiť kvalita produktu a jeho zloženie, pretože to môže výrazne ovplyvniť celkový výsledok tónovania.

Použitie tonera doma

Použitie tonera doma

 

Použitie tonera v domácom prostredí môže podstatne zlepšiť vzhľad farbených vlasov a pôsobiť na redukciu nežiadúcich odtieňov, ako je žltnutie blond vlások spôsobené nadbytkom pheomelanínu.

Postup krok za krokom

Kľúčom k úspešnému použitiu tonera doma je správny postup, ktorý zaistí rovnomerné a efektívne zakrytie nežiadúcich odtieňov. Užívateľ by mal dodržiavať tieto kroky:

  1. Vyberte toner: Odporúča sa použiť špeciálne formulovaný toner na vlasy, ktorý zodpovedá potrebám a odtieňu vašich vlasov.
  2. Príprava: Vlasy umyte šampónom a utrite do polosušna. Toner aplikujte na vlhké vlasy, čo uľahčí jeho rozotrenie a absorpciu.
  3. Aplikácia: Nanášajte toner na vlasy, ideálne použitím čistého štetca na farbenie. Postupujte prameň po prameni, aby bol toner rovnomerne rozložený.

Tipy a triky

Pri používaní tonera doma je dôležité myslieť aj na detaily, ktoré môžu ovplyvniť konečný výsledok:

  • Test na pramienku: Pred aplikáciou na celé vlasy je vhodné vykonať test na malom pramienku, aby bolo zabezpečené, že toner reaguje s vašimi vlasmi očakávaným spôsobom.
  • Dĺžka pôsobenia: Čas ponechania tonera na vlasoch sa môže líšiť. Dôležité je sledovať vývoj farby a zamedziť príliš dlhému pôsobeniu, ktoré by mohlo vlasy poškodiť alebo zmariť výsledok.

Profesionálne tónovanie v salóne

Profesionálne tónovanie v salóne

 

Pri profesionálnom tónovaní v salóne majú klienti možnosť zmeniť odtieň svojich vlasov za pomoci toneru, bez zásaditého zmeny farby. Tento proces je menej agresívny než trvalé farbenie, pretože toner neobsahuje amoniak, ktorý by otváral vlasové vlákna.

Výhody salónneho tónovania:

  • Šetrnosť k vlasom: Zvyčajne obsahuje kondicionačné prvky, ktoré zanechávajú vlasy hladké a lesklé.
  • Odborná aplikácia: Kolorista v salóne správne namieša toner a zabezpečí rovnomerné natónovanie.
  • Personalizácia: Koloristka odporučí odtieň vhodný k pleti a štýlu klienta.
  • Jasné a lepšie výsledky: Oproti domácemu tónovaniu môže profesionál lepšie zvýrazniť nuansy farby.

Procedúra tónovania zahŕňa nasledujúce kroky:

  1. Konzultácia s koloristom, aby sa určil požadovaný výsledok.
  2. Umývanie a príprava vlasov pre tónovanie.
  3. Aplikácia tonera na vlasy.
  4. Pôsobenie tonera po potrebnú dobu.
  5. Opláchnutie tonera a finálna úprava vlasov.

Salónne tónovanie spravidla poskytuje výsledok, ktorý je viditeľný, no nie trvalý, a vyžaduje obnovu, keďže toner postupne vybledne s každým umytím vlasov. Výsledný efekt môže trvať niekoľko týždňov, v závislosti na frekvencii umývania a typu vlasov.

Starostlivosť po tónovaní

Starostlivosť po tónovaní

 

Po aplikácii tonera je dôležitá správna starostlivosť, ktorá zabezpečí, aby vlasy zostali zdravé a farba dlho vydržala. Starostlivosť zahŕňa používanie špeciálnych šampónov a poskytnutie dostatočnej hydratácie a výživy vlasom.

Fialový šampón

Fialový šampón je nevyhnutným pomocníkom pre udržiavanie chladných odstínov blond alebo šedých vlasov. Jeho funkciou je neutralizovať nechcené žlté alebo mosadzné tóny, ktoré sa môžu objaviť po čase.

  • Použitie: Aplikujte raz alebo dvakrát týždenne namiesto pravidelného šampónu.
  • Tip: Nechajte pôsobiť 3-5 minút, aby mohol účinne neutralizovať nežiaduce tóny.

Hydratacia a výživa vlasov

Adekvátna hydratácia a výživa vlasov sú zásadné pre zachovanie zdravých a lesklých vlasov po tonovaní. Použitie kvalitných kondicionérov a masiek pomáha obnoviť prirodzenú rovnováhu vlasov.

  • Kondicionéry: Vhodné sú tie, ktoré sú špeciálne určené pre tonované vlasy.
  • Masky: Aplikujte vlasové masky aspoň raz týždenne pre intenzívnu výživu.
  • Bezoplachové prípravky: Môžu poskytnúť ďalšiu ochranu a vyživovanie bez potreby oplachovania.

Časté problémy s tonermi

Časté problémy s tonermi

 

Pri používaní tonera na vlasy môžu spotrebitelia často naraziť na problémy ako pretonovanie alebo nesprávny odtieň, ktoré môžu ovplyvniť výsledný vzhľad účesu.

Pretonovanie vlasov

Pretonovanie vlasov je situácia, kedy sa toner na vlasy aplikuje vo väčšom množstve než je potrebné alebo je necháný na vlasech dlhšie než odporúčaná doba. Toto môže viesť k príliš tmavému alebo neprirodzene výraznému odtieňu, čo vyžaduje následné opravné kroky.

Nesprávny odtieň

Výber nesprávneho odtieňa tonera môže spôsobiť, že výsledná farba vlások nie je v súlade s očakávaniami spotrebiteľa. Nesprávny odtieň môže byť príliš „teplý“ alebo „studený“, čo nezodpovedá predchádzajúcej farbe alebo požadovanému výsledku.

Trendy v tónovaní vlasov

Trendy v tónovaní vlasov

 

Trendy v tónovaní vlasov sa dynamicky menia a v roku 2023 možno pozorovať záujem o jemné prechody a pastelové odtiene. Tónovanie vlasov umožňuje experimentovanie s farbami, bez nutnosti trvalého zásahu do štruktúry vlasu, a teda je možné farbu častejšie meniť podľa aktuálnych trendov.

Medzi obľúbené techniky tónovania patrí ombre, ktoré vytvára plynulý prechod od tmavších korienkov až po svetlejšie končeky. Táto technika môže byť aplikovaná v rôznych farebných variantách, od prirodzených tónov až po výrazné pastelové alebo živé farby.

Pastelové tóny sú tiež stále populárne, najmä u svetlých vlasov, kde sa dá dosiahnuť jemný farebný nádych. Použitím tónovacích šampónov či tonerov na vlasy je možné pridať vlasom farebný akcent alebo neutralizovať nežiaduce odtiene, ako je žltá.

Na trhu sú dostupné rôzne produkty pre tónovanie vlasov, ako sú:

  • Tónovacie masky
  • Tónovacie šampóny
  • Kúry s tonerom

Ideálne je vybrať si produkt podľa požadovaného výsledku a kondície vlasov. Je dôležité pripomenúť, že tonery na vlasy sú zvyčajne menej škodlivé ako trvalé farby, keďže neotvárajú kutikuly vlasu a pigmenty sa usadzujú iba na povrchu.

Aktuálne je v trende aj tónovanie do ryšavej alebo Ginger Hazel farby, ktorá je vhodná predovšetkým na letné obdobie, keď lichotí opálenej pleti.

Tónovanie ponúka flexibilitu a šetrnejší spôsob, ako dať vlasom nový rozmer bez dlhodobých záväzkov a poškodenia.

Účinky tonerov na vlasy

Účinky tonerov na vlasy

 

Použitie tonera na vlasy umožňuje dosiahnutie želaného farebného odtieňa a podporuje celkové zdravie vlasov. Tieto produkty sú navrhnuté tak, aby poskytovali jemné úpravy farby bez drastických zmien.

Efekt na pigmenty

Toner na vlasy cieľavedome mení pigmenty vlasov bez významného odbarvenia. Jeho aplikácia:

  • Zosvetlenie alebo stmavenie existujúcich odtieňov vlákien
  • Neutrálna úprava nežiaducich farebných tónov, ako sú mosadznaté odlesky

Takáto úprava pigmentov je možná vďaka prieniku toneru do vonkajšej vrstvy vlasov, kde jemne upravuje odtieň, ale nie je určený na radikálne zmeny farby.

Vplyv na zdravie vlasov

Kvalitné tonery majú potenciál prispieť k zdraviu vlasov. Ich pozitívny vplyv sa prejavuje v:

  • Hodvábnom lesku a zvýraznení struktúry vlasov
  • Zapečatení farby pre dlhšiu trvácnosť vzhľadu

Obsahujú tiež zložky, ktoré vyživujú vlasy a pomáhajú udržiavať ich hydratáciu po zafarbení. Tým desať pomáhajú zabraňovať poškodeniu vlasového vlákna po chemickom zaťažení.

Otázky a odpovede

Otázky a odpovede

 

Toner na vlasy sa stal populárnym nástrojom pre zmenu odtieňa vlasov alebo pre ich osvieženie. Nasledujú niektoré z najčastejšie kladených otázok súvisiacich s tonerom na vlasy a ich odpovede.

Čo je to toner na vlasy?
Toner na vlasy je produkt používaný na zmenšenie nežiaducich tónov vo vlasoch alebo na úpravu teplých podtónov. Často obsahuje nízku úroveň alebo žiaden amoniak, čo ho radí medzi demi-permanentné alebo semi-permanentné farby na vlasy.

Ako funguje toner na vlasy?
Toner pracuje tak, že nanáša pigment na povrch vlasu, neutralizuje teplé podtóny alebo pridáva tien do existujúcej farby.

Kedy by mal byť použitý toner?
Toner sa často využíva po dekolorácii alebo farbení vlasov, aby sa dosiahla požadovaná neutralizácia nežiaducich odtieňov alebo pre dosiahnutie konkrétnej farby.

Kedy aplikovať Účel
Po dekolorácii Neutralizácia teplých tónov
Po farbení Úprava odtieňa

Je amoniak nevyhnutný v toneroch na vlasy?
Nie, mnoho tonerov na vlasy je formulovaných bez amoniaku. Amoniak je prispôsobujúca chemická látka, ktorá sa tradične používa v permanentných farbách na vlasy, ale pri toneroch často nie je potrebný, nakoľko toner nepreniká hlboko do vlasovej kutikuly.

Ako dlho vydrží efekt toneru na vlasy?
Pretože tonery sú obvykle demi-permanentné alebo semi-permanentné, ich účinok postupne vybledne po niekoľkých umyvaniach. Trvanlivosť môže závisieť od mnohých faktorov vrátane typu použitého toneru a starostlivosti o vlasy.

Zhrnutie a záverečné myšlienky

Zhrnutie a záverečné myšlienky

 

Toner na vlasy je kľúčovým produktom pre dosiahnutie požadovaného tónu farby a celkového vzhľadu účesu. Jeho prednosťou je schopnosť upraviť odtieň zosvetlených alebo odfarbených vlasov bez radikálnej zmeny. Pri výbere tonera by mal byť zákazník informovaný o rôznych typoch:

  • Demi-permanentné tonery: Obsahujú stopy amoniaku, pomáhajú prirodzene upraviť odtieň a obvykle vydržia viaceré umývania.
  • Semi-permanentné tonery: Sú bez amoniaku, poskytujú menšiu trvanlivosť a sú ideálne pre nenáročné obohatenie existujúcej farby.

Tónovanie vlasov je jednoduchšou a šetrnejšou alternatívou k trvalému farbeniu, ktoré umožňuje dočasnú zmenu, ak používateľ túži po obmene svojho vzhľadu bez dlhodobého záväzku.

Používatelia by mali mať na pamäti tieto kroky pre úspešné tónovanie vlasov:

  1. Vybrať správny odtieň tonera v súlade s aktuálnou farbou vlasov.
  2. Postupovať podľa návodu na obale produktu.
  3. Monitorovať čas pôsobenia tonera, aby sa predišlo nežiaducemu výsledku.

Dôležité je tiež pravidelné poskytovanie starostlivosti vlasom po tónovaní, aby sa udržala vitalita a zdravý vzhľad. Produkty určené pre tonizované vlasy pomáhajú zachovať intenzitu a lesk.